Utbudet av prisvärda pulsklockor och andra fiffiga sportklockor är 2015 bättre än någonsin. Visserligen har smarthpones bidragit till att intresset för pulsklockor svalnat något. Men samtidigt är det för otympligt för en seriös löpare att fästa en mobil vid armen. En dedikerad pulsklocka är det bästa valet. Nu släpper dock Apple sin nya klocka vilket helt förändrar marknaden som genom ett trollslag!
I år är nämligen året då man äntligen släpper sin efterlängtade Apple Watch. Apple har utvecklat såväl sin hårdvara som mjukvara med fitness-industrun i åtanke. Apple Watch blåser helt enkelt konkurenterna ur vattnet, då deras klocka är så mycket mer avancerad jämfört med vanliga pulsklockor.
Apple Watch sport-modellen kommer i 10 olika modeller. Om dess funktioner för fitness och hälsa:
Att vara aktiv och vältränad handlar om så mycket mer än att bara löpträna och/eller lyfta skrot i gymmet. Därför håller klockan reda på alla olika sätt du rör dig på, som om du går i trappor, tränar på löpband, är ute och går med hunden, etc. Den uppmuntrar dig regelbundet att röra på dig, särskilt om du suttit stilla under en längre period.
Aktivitets-appen ger dig en visuell överblick över hur aktiv eller inaktiv du varit under dagen. Den visar hur mycket kalorier du bränt under dagen, hur många raska aktivitetsmoment du utfört, och hur mycket du suttit jämfört med hur mycket du stått under dagen. Den anger även tydliga mål som du bör utföra under dagen (till exempel att du inte ska sitta för mycket utan att resa på dig).
Varje vecka kan du sätta nya mål för hur aktiv du vill vara (10000 steg om dagen rekommenderas, allra minst 5000) och hur många kalorier du vill förbränna.
Den inbyggda workout-appen ger dig information om till exempel din hastighet, hur långt du sprungit/cyklat, kalorier, etc. Självklart kan du även sätta tydliga, nya mål för varje dag/vecka i denna app.
Klockan har en inbyggd sensor som känner av din puls i såväl vila som när du rör på dig.
Klockan har en inbyggd accelerometer som mäter antal steg och kroppsrörelser för att ge dig information om exakt hur mycket du förbränt under dagen. Att få ett sådant exakt värde är viktigt för många då de flesta individer överskattar hur mycket de förbränner under ett dygn.
Den använder din iPhones GPS.
Tre stora minus med Apples klocka. 1. Batteritiden på ”Blandad användning” är endast 18 timmar (dock inget större problem för den som använder den som ett fitness-verktyg). 2. Priset 400 dollar (i skrivande stund finns inget svenskt pris, men räkna med strax under 4000 kronor). 3. I nuläget kräver den en iPhone som bas.
Ha i åtanke att detta är den första generationen Apple Watch och med tiden kommer den bli alltmer avancerad. Bland annat håller Apple på att utveckla teknik som gör det möjligt för klockan att utöver mäta pulsen (som den redan kan göra) mäta blodtryck och andra blodvärden.
De bästa pulsklockorna 2015
Innan vi tar en titt på de pulsklockor som fått mest bäst i test-utmärkelser 2015 tänkte vi tipsa om vår personliga favorit, NIKE Sportwatch GPS. Snyggare och mer praktisk pulsklocka får man inte (och behöver man inte) för pengarna. Denna pulsklocka har alltså en inbyggd GPS (TomTom) som kartlägger dina löprundor, den mäter din hastighet, tar pulsen (om du köper till ett pulsband) och synkroniseras med Nikeplus.com där du kan sätta upp en profil som sparar alla data du behöver för att nå så bra resultat som möjligt med din löpträning. Den har dessutom bara tre knappar samt en stor display. Den funkar dock bara tillsammans med NIKE-appen, eller NIKES programvara för hemmadatorn. Nikes forum och hjälpmedel (som ett roligt belöningssystem) online är dock bäst i klassen så detta är inget minus i vår bok.
Denna pulsklocka kan även kombineras med Nikes +förberedda träningsskor. Dessa gör det även möjligt att sammanställa data inomhus där GPS-mottagarna vanligtvis inte fungerar. Dessutom är det ju ett litet extra plus i kanten att Nike + Sportwatch med GPS faktiskt är riktigt snygg! De flesta pulsklockor brukar tyvärr se ganska omoderna ut eller så är de designade i en så ”futuristisk” stil att det bara ser löjligt ut.
Denna pulsklocka kostar under 2000 kronor och finns att köpa i välsorterade sportbutiker och på nätet. Det lönar sig i de allra flesta fall att köpa denna typ av produkt online.
Bäst i test 2015
Sajten test.se har valt Garmin Fenix 2 som det bästa pulsklockan för året. Tidningen Mobil hade samma testvinnare i slutet av februari 2014.
Denna sportklocka har en mängd funktioner, kanske för många för den vanlige hobby-löparen. Den tillgodoser dock alla behov som multisportare, alpinister och andra äventyrare kan tänkas ha – med fiskekalender, mån- och solinformation, etc. Priset ligger på dock mellan 2900-4000 SEK. Dessutom är den handen på hjärtat riktigt ful.
// ]]>
Ansedda sajten bäst-i-test.se publicerade förra året ett större test av pulsklockor (de rekommenderar samma modeller för 2015). Den löparklocka som är utrustad med GPS som de anser vara allra bäst är Garmin Forerunner 210. Denna pulsklocka vars främsta köpargument är den snabba GPS:enar har även fått mycket bra betyg i olika internationella ”bäst i test”-undersökningar. Den kostar cirka 2000 SEK online.
Om du känner att det är onödigt att ha en klocka med inbyggd GPS så fick finska löparklockan Suunto Quest det högsta betyget av bäst-i-test. Den är en lätt och snygg klocka som även fungerar bra för vardagen. Funktionerna för att mäta träningen är mycket avancerade och den visar bland annat intensitet och hjärtfrekvenszoner i realtid. Kostar cirka 1500 SEK på nätet.
Varför ska man använda en pulsklocka i sin träning?
Den stora fördelen med att använda sig av en pulsklocka i sin löpning är att den ger väldigt bra motivation till att ge sig ut i spåret och att bättra på sina resultat varje gång man springer. När det handlar om att nå resultat i sin träning kan man aldrig underskatta betydelsen av att man är tillräckligt motiverad!
Det går förstås även att få liknande funktioner genom att använda sig av till exempel Nikes app Runkeeper i kombination med en smart phone som iPhone. Problemet är dock att dessa mobiler känns lite otympliga och det är ingen höjdare för träningen om man blir störd av samtal eller sms. I alla fall inte om man är seriös i sin ambition att uppnå goda resultat.